Aftonbladets farliga retorik

Med ilska och besvikelse så läser jag varje dag på de kändaste dagstidningarnas hemsidor. Dagstidningarna har som bekant ett ansvar för hur de rapporterar om händelser och vad de ska fokusera på. De flesta av oss läser nyheter utan att reflektera över vad som egentligen står. Vi sväljer alt med hull och hår och serveras samma skit dagen efter igen ( bevis på det är att det faktiskt skrivs om hur stark och pånyttfödd Sanna Bråding är efter en fåniger månad i fängelset). 

Människor tror på vadsomhelst som står i tidningarna och verkar också tro att när löpsedlarna avslöjar ett revolutionerande bantningspiller - så är det just detta piller som är det viktigaste som hänt i världen det dygnet.
På grund av människors dumhet så borde tidningarna vara larvigt försiktiga med vad de skriver för strunt, för de styr den uppfattning av omvärlden som många människor skaffar sig.

Därför är artiklar som dessa otroligt farliga: http://www.aftonbladet.se/pryl/prylportalen/article4467735.ab
Schabraket kallas "miljövänligt" med motiveringen att den drar hälften så mycket ström som en konventionell TV.
Låt oss nu fastslå att om man istället för slå någon med en trubbig yxa i huvudet och dödar personen långsammare än en sylvass yxa som dödar personen direkt- så är inte den trubbiga yxan "huvudvänlig".
På samma sätt som att bara för att Tito Beltran inte slog och bet sitt offer blodigt som Hagamannen gjorde så betyder inte det att vi ska  ge Tito Beltran titeln "kvinnovänlig". Förstår ni poängen?  

All kritik är enligt mig inte till jordens fördel dock. Nyliberal kritik är relativt dålig. Den kan kritisera att tanken människor föds med olika förutsättningar,tanken att strukturella tankemönster präglar vår tillvaro, att miljöproblem verkligen existerar och att konsumtion och handel inte är världens frälsare.

Men lova mig att aldrig tala om vänlighet när du egentligen menar mindre destruktiv. För om jag hör dig nämna "miljövänlig" och "bil" i samma mening så hoppas jag att du ska få spendera en natt i Tito Beltrans loge.


Kommentarer:
Postat av: TH

Om jag ska köpa en bil så tänker iaf jag köpa en mindre miljöovänlig bil.

2009-02-22 @ 06:27:06
Postat av: Gurra

Det är väl inte så konstigt att miljöargumentet används vid marknadsföringen av produkter i dagens "klimatsmarta" samhälle. Gränsen är tyvärr flytande för vad som är godtagbart och direkt vilseledande. Såvitt jag förstått är det i alla fall olagligt att marknadsföra något som "miljövänligt" bara för det är ett skonsammare alternativ men ändock har en negativ inverkan på miljön. Sen går det väl inte att komma undan med att språket är fullt av motsägelsefulla uttryck som t ex att någonting smakar hemskt gott, vissa kallar sig för nyktra alkoholister och ännu värre somliga benämner sig själva som "socialliberala". Vi får nog tyvärr inse att det svenska språket är besudlat och utvecklingen går åt fel håll.

2009-02-22 @ 18:04:10
Postat av: Lucidor

det är just oxymoroner som miljöbilar och alkoholfritt vin som gör att vi kan fortsätta att med det destruktiva beteendet och inte ifrågasätta själva grundproblemet. Man sätter hel enkelt ett kalle anka-plåster på en kapad kroppspulsåder och låtsas att allt är återställt till det normala. sen kan man fortsätta sitt dumsmarta liv.

2009-02-22 @ 21:35:37
Postat av: nutte

Visst, det finns ett lingvisktiskt problem som antagligen kan härledas till en svensk vurm för skönmålande eufemismer, en städare är gärna en "lokalvårdare" och en vaktmästare är gärna en "facility management consultant".

Det är symptomatiskt för folkhemmets död, och för ett land där normen dikteras av folk som använder ordet "bloggosfären" på fullt allvar.

Kvällstidningarna är också bara ett symptom på sjukdomen, och jag kan faktiskt tycka att det är lite fnissigt när larvet nuddar vid det absurda. Häromveckan listade de exempelvis sveriges VIKTIGASTE modebloggar (OBS! listan var inte tom!!).



Vad som däremot är allvarligt är hur hela samhället, även organisationer som ska stå som motpol till kapitalistisk exploateringsanda, genomsyras av feltänket.

Det sjukaste exemplet på "miljövänlighet" jag sett, är att taxibilar kan få naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval, under förutsättning då att taxin har låga utsläpp (Härvid vill man såklart skrika att: "ett ännu bättre miljöval är att INTE ÅKA TAXI ALLS, ERA NYLIBERALA FITTNYLLEN").

2009-02-23 @ 15:02:19
Postat av: Tobbe

Det är positivt att Nutte blir lite fnissig iallafall.

2009-02-23 @ 22:37:49
Postat av: Anonym

va fin blogg :-)

Postat av: cuuupcake!

Vi är i sikla!

2009-02-24 @ 21:33:15
URL: http://neea.blogg.se/

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits